20 híres ember - 120 különleges recept

 

Örülök, hogy végre le tudtam ülni megírni egy cikket, bár igazából tanulnom kéne, holnap kommunikáció vizsga, ma meg nem lesz rá időm, mert hostesskedem (forgalomszámlálás, tegnap meg Gagás Metropolt osztottam, és ki tudja miért, de nagyon élveztem ^^), aztán tanfolyam, és este kilenckor, mire hazaérek, már nagyon ki leszek fáradva… szóval most vagy soha!

 

Ajánlanám ezt a könyvet azoknak a csodabogaraknak, akiket, úgy, mint engem, a történelem is és a gasztronómia is érdekel, egy csipetnyi bulvárral, elvégre Raszputyin,Nelson, Napóleon, Nagy Sándor mellett pl. Marilyn Monroe-ról és Elvis-ről is tartalmaz érdekességeket… a receptek általában igazi ínyencségek,szóval ne csodálkozzunk,ha egyszer csak azt vesszük észre, hogy nyálcsorgatva ülünk a kötet fölött…osztriga oroszosan,húsgombócos spagetti, Hawaii-i hamburger… na melyik kinek a kedvence? ^^

 

Minden fejezet elején egy frappáns idézet található attól,akiről szólni fog (pl:

 

"Csak a testi vàgy és az alvás emlékeztet halandó voltomra"
(Nagy Sándor)

‎"Nem tudom,mi vár most ránk,néhány nehéz napnak nézünk elébe,de nekem ez igazán nem számít,hiszen jártam már a hegycsúcson"

(Martin Luther King)

 

„Boldog vagyok, hogy ennek az elsüllyeszthetetlen hajónak a kapitánya lehetek” (Smith, a Titanic kapitánya)

 

Utána egy rövid, emészthető életrajz, olykor meglepő információkkal (pl. Nagy Sándor nevezte el Egyiptomot Egyiptomnak, Napóleon kedvenc étele a gesztenyeleves volt,amit először Egyiptomban fogyasztott, és meg volt győződve róla,hogy minden betegséget meggyógyít… most kapásból ezek jutnak eszembe, ja és van még egy érdekesség: A Titanic kapitányára ahány hajót rábíztak, mindet csúnyán összetörte, aztán mentségeket gyártott, próbálta úgy feltüntetni a károkat,amiket okozott, mintha sokkal kisebbek lennének, mint valójában… kérdés hogy akkor miért bíztak rá újra és újra hajókat? Egyébként a Titanic lett volna az utolsó útja visszavonulása előtt…mondjuk így is az lett…

 Horatio Nelson admirális már házas volt, amikor beleszeretett egy másik nőbe,akitől kislánya született, és olyannyira ők voltak a legfontosabbak neki,hogy utolsó levelét is hozzájuk írta...

A Raszputyinról leírt információk egyenesen félelmetesnek hatnak: Tényleg nem emberi lény lett volna? Köztudomású, hogy a csodatévő gyógyító szerzetes tudta csak enyhíteni II. Miklós cár hemofiliában szenvedő fiának szenvedéseit. A cári család bizalmába férkőző Raszputyin később olyan hatalmat szerzett, hogy minisztereket váltott le. A legalábbis ördögi hipnotikus erővel bíró,kéjvágyó Raszputyin nevéhez több dokumentált „csodatett” és megvalósult jóslat fűződik (megjósolta az addig Szibériában soha nem járt cári családnak, hogy megfordulnak még szülőfalujában, Pokrovszkojéban. Így is történt, 1918-ban, amikor Tobolszkból Jekatyerinburgba szállították az akkor már fogoly cári családot, Pokrovszkojén keresztül haladtak).

 

1916. december 16-án meggyilkolták a szentpétervári Juszupov-palotában. Monarchista arisztokraták végezték ki (Feliksz Juszupov herceg vezetésével), akik a monarchia tekintélyét féltették a „raszputyinscsinától.” A beszámolók szerint előbb ciánnal megmérgezték (túlélte), majd – s ezt már a boncolási jegyzőkönyv is bizonyítja – lelőtték (túlélte), s végül egy pétervári csatornába dobták, mint később kiderült, élve, mivel halálát fulladás okozta.

  Én írom ezt a levelet, ez az utolsó levél, amely utánam marad Szentpéterváron. Érzem, hogy január 1-ig (1917) meghalok. Az Orosz Néphez, Atyácskához, Anyácskához, a Gyermekekhez és az egész Orosz Földhöz fordulok azzal, amit tudniuk kell nekik. Ha közönséges gyilkosok ölnek meg, főképp, ha testvéreim, az orosz parasztok, akkor Neked, Orosz Cár, nem kell aggódnod Gyermekeid miatt. Még évszázadokig ők fognak uralkodni Oroszországban.

  De ha bojárok és nemesek ölnek meg, ha ők ontják véremet, huszonöt évig nem tudják lemosni véremet kezeikről. Menekülni fognak Oroszországból. Testvér fog testvért ölni, mindenki ölni és gyűlölni fog mindenkit és huszonöt év múlva egyetlen nemes sem marad Oroszországban. Orosz Föld Cárja, ha meghallod a meggyilkolt Grigorij temetési harangját, tudd meg: ha halálomban bűnös valaki Rokonaid közül, azt mondom neked, hogy senki a Családodból, senki a Gyermekeidből és rokonaidból nem él két évnél tovább. S ha túl is éli, a halálért fog imádkozni, mert az Orosz Föld szégyenét és bukását fogja látni, az antikrisztus eljövetelét, halált, szegénységet, Isten meggyalázott templomait, meggyalázott szenteket, mindenki holttá válik.

  Háromszor huszonöt év alatt a fekete rablók, az antikrisztus szolgái pusztítani fogják az orosz népet, a Pravoszláv hitet. És elpusztul az Orosz Föld. Én is meghalok, már meghaltam, már nem vagyok az élők között. Imádkozz, imádkozz, légy erős és gondolj Istenáldotta Családodra.

 

És a jóslat beteljesedett…

 

A Titanic pusztulásáról hadd tegyek még egy érdekességet hozzá:

 

1898-ban megjelent egy Morgan Robertson nevű nagyon szegény író regénye arról az atlanti óriásgőzösről, amely olyan hatalmas, hogy akkorát még nem is építettek a világon. Robertson hajójának utasai előkelőek, gazdagok, vidámak. Aztán egy fagyos áprilisi éjszakán a hajó jéghegybe ütközik és elpusztul. Ez valamiképpen mindennek a hiábavalóságát példázza, s az író "Hiábavalóság" címmel publikálta regényét.
Tizennégy évvel később a White Star Line brit hajózási vállalat gőzöst épített, amely rendkívüli módon hasonlított a Robertson regényében szereplő hajóra. Az új óceánjáró vízkiszorítása 66 000 tonna volt, Robertsoné 70 000 tonna. A valóságos hajó hossza 882,5 láb, a regénybelié 800 láb. Mindkettő 3000 ember befogadására alkalmas, de egyiken sem volt több, mint az utaslétszám kis töredéke részére elegendő mentőcsónak. Ám úgy tűnt, ez nem számít, hiszen mindkét hajót "elsüllyeszthetetlennek" mondták.
A valóságos hajó 1912. április 10-én futott ki első útjára Southamptonból New York felé. FAz utasok életét a biztosító együttvéve 250 millió dollárra becsülte. A hajó átkelés közben egy fagyos áprilisi éjszakán jéghegybe ütközött és elsüllyedt. Robertson hajójának neve Titan, az "igazit" Titanicnak keresztelték.

 

Vagy: A könyv szerint Elvis Preasley az édesanyja miatt kezdte meg mélyrepülését, mert önmagát okolta halála miatt, a wikipédia szerint viszont válása után… ami biztos, hogy nem csak a droggal, de az étkezéssel is akadtak problémái, önmaga groteszk figurája lett, elhízott, állandóan gyógyszereket szedett, mégis különféle betegségek gyötörték.

 

Élete utolsó koncertjét június 26-án adta. Augusztus 1-jén elbocsátott testőrei egy könyvet jelentettek meg, melyben kitálaltak mindenről. Elvis sikertelenül próbálta meg lebeszélni őket a megjelentetésről. Ekkor már számtalan különféle betegségben szenvedett: zöld hályog, magas vérnyomás, vesekárosodás. Ennek ellenére újabb turnét tervezett, csak hogy cáfolja a könyvben leírtakat.

 

Kedvenc ételei közé tartozott a Hawaii hamburger, a húsgombócos spagetti és az anyukája almás pitéje… élete utolsó éveiben képes volt egyhuzamban bármennyit megenni ezekből…volt hogy egy kedvenc étele miatt helikopterbe ültek barátaival, és elutaztak oda,ahol el tudták készíteni számukra...

 

Még tartott a boncolás, amikor augusztus 16-án dr. Jerry Fransisco, Shelby megye halottkéme sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Elvis Presley halálát szívritmuszavar okozta és nincsenek gyanús körülmények. Ennek ellenére hamarosan napvilágra került az az információ, miszerint Presley holttestében legalább tízféle, jelentős mennyiségű drogot találtak, amelyek közül néhány együtt akár halálos kombináció is lehetett.

Annak, hogy Elvis öngyilkosságot követett el, ellentmond, hogy a halála előtti estén környezetének és menyasszonyának is beszélt az elképzelt esküvőjükről, amit a turné utolsó állomásán, Memphisben jelentett volna be.

Azt,hogy Elvis szíve nem bírta a túlhajszoltságot, cáfolja az a tény, hogy a halála előtti éjszakán is sportolt és egészségügyi vizsgálaton is átesett pár héttel korábban. A boncoláskor pedig a szívén nem találtak halálos kórra utaló elváltozásokat.

 

A harmadik feltételezés alapján Presley drogos volt. Elvis volt felesége, Priscilla 1985-ös könyvében valóban leírta, hogy az énekes 1962-ben már függőséget okozó szereket szedett, hogy aludni tudjon és kipróbáltak több kábítószert is.

Elvis azonban nem szerette ezeket, mert éhes lett tőlük és nem akart hízni, nyilvánosan pedig mindig tagadta, hogy illegális drogokat használna.

Vernon Presley, Elvis apja a haláleset után azonnal gyilkosságról beszélt. A Presley család tagjai ugyanis áldozatként egy olyan ügybe keveredtek, amelynek felderítésén az FBI ügynökei már évek óta dolgoztak, s a nyomozás érdekében még a maffiába is beépültek. Kiderült, hogy a halála napján Elvist és az apját is egy nagyszabású csalási ügyben koronatanúként beidézték a memphisi bíróságra. A bűnszövetkezet ismert üzletembereket és közismert személyiségeket, bankokat károsított meg jelentős összegekkel. Az egyik károsult Elvis Presley, akitől magánrepülőgépe megvásárlása ürügyén csaltak ki csaknem 1 millió dollárt.

 

Szemtanúk elmondása alapján az énekes halála után két órával egy vele tökéletesen megegyező külsejű férfi vásárolt egy Buenos Airesbe szóló repülőjegyet John Burrows néven. Ezt az álnevet a Király akkor használta, amikor Nixon elnökhöz utazott Washingtonba. Egy másik feltevés szerint maga Elvis rendezte meg halálát, mert már szinte fogolynak érezte magát saját életében. Egyesek szerint Elvis élete a maffiózók miatt került veszélybe, ezért az FBI rendezte meg a halálát.

Sokan azért sem hisznek Elvis halálában, mert állításuk szerint a sírkövébe helytelenül vésték a középső nevét: Aron helyett Aaron állt rajta. A fanatikus rajongók szerint ez egy titkos utalás arra, hogy nem a Király van a sírban. Csupán elege lett elszigetelt, boldogtalan életéből, megrendezte a halálát és új személyazonosságot adott neki a CIA. Ezt a felvetést is megcáfolta azonban, hogy kiderült: halála előtt néhány héttel hivatalosan megváltoztatta a középső nevét, mert két A betűvel biblikusabb volt a hangzása.

Lehet, hogy gyilkosság, öngyilkosság, túladagolás, baleset vagy betegség végzett a Királlyal, vagy csupán tényleg elege lett mindenből és más néven ma is éli világát, talán a földönkívüliek rabolták el, esetleg egyszerűen csak hazatért… ki tudja? A lényeg, hogy olvassátok el a könyvet, mert rengeteg mindent megtudhattok belőle!

 

Puszi:

 

Lovely

 

Forrás:

 

Andrew Caldwell: Történelmi legendák utolsó vacsorája

 

http://posztinfo.hu

http://www.ep128.hu

http://hu.wikipedia.org/wiki/Elvis_Presley

http://www.kisalfold.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjukekharisnya.blog.hu/api/trackback/id/tr12913250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása