Régen, ha az ember szomorú és magányos volt, általában kiment egy tarka rétre, és ott kisírta magát… ha én elszomorodom, akkor bemegyek a városba vásárolni meg kávézni… nem,nem tartom magam plázacicának (Bár tegyük fel a legfőbb kérdést:Az miről ismerszik meg? A védelmemben annyit felhoznék, hogy egy gramm smink sincs rajtam és a Sugarbird termékeit 50 %-os leárazással se tudnám kifizetni ^^ ), egyszerűen pozitívan hat rám a hömpölygő tömeg meg talán… (Remek,másodszor is megakadt az ékszerkészítő program második darabjának letöltése…így mégis mikor kezdhetek dolgozni vele?)

 

Na jó, tegnap speciel csak a „bilétáért”  (a képen látható ^^)mentem, minden stressz nélkül,bár nagyon erősen vaciláltam,hogy inkább kontaklencsét veszek,mert nagyon kíváncsi vagyok,hogy néznék ki más színű szemmel…na majd legközelebb…

 

Macinak új Iphoneja van és első dolga volt róla e-mailt küldeni nekem…az ilyen dolgokból érzem és tudom, hogy ragaszkodik hozzám…csodálatos érzés és tudat ;)

 

Mi is volt még tegnap…ja,persze, online Bulik luxuskivitelben nézés a jó meleg takaró alól (szerepel a rendezvényszervezés a tervek között,szóval evégett is ^^  ),aztán egy pihentető délutáni alvás…

 

Ma pedig sikerült magam megint felhúznom (rossz szokás, majd egyszer változtatok rajta), elrohantam itthonról, és meg sem álltunk én meg a franciakönyvem a McCafé-ig, mert az az ötlet pattant ki a fejemből, hogy jól nézne ki úgy, ahogy vagyok, kiöltözve, franciakönyvvel a kezemben cappucinozni és csokiskekszet enni, miközben kilátás nyílik a festői nyugati pályaudvarra… ^^  Jaj,amúgy szerdán lesz az első franciaórám, annyira várom már ^^ 

 

Hercules a római neve a a görög félistennek Heracles-nak, Jupiter(Zeusz) és a halandó Alcmena/Alcmene fia.

 

 

A római műalkotásokban, a reneszánsz és a reneszánsz utáni művészetben, Hercules könnyen felismerhető, sajátosságai: az oroszlánbőr és a bütykös bunkósbot (a kedvenc fegyvere): a mozaikokon a bőre általában bronzszínű, hogy férfiasnak tűnjön.

Hercules volt Zeus és Alcmene (aki a legbölcsebb és legszebb volt minden halandó nő közül) törvénytelen fia,

Thébaiban látta meg a napvilágot, anyja Alkméné akkor menekült ide férjével, Amphitrüónnal.

Zeusz tudott születéséről nem csak azért, mert az istenek királyaként mindenről tudott, hanem azért is, mert Alkméné Zeusztól volt terhes. (Alkméné nagyon tetszett a főistennek, és egyszer, amikor férje nem volt otthon, Zeusz magára öltötte Amphitrüón alakját, a többit pedig, gondolom, nem kell részleteznem…;) )

 

Héraklész születésének napján Zeusz azt jósolta, hogy aznap fog világra jönni a legnagyobb hős. Héra sejtette, hogy ismét valami szerelmi kalandról lehet szó, és bosszút esküdött. Úgy csinált,mintha nem hinne férje jóslatának, és kicsikart belőle egy esküt, hogy aki aznap fog születni, valóban uralkodni fog minden férfi fölött. Mikor erre Zeusz felesküdött, Héra azonnal intézkedett, hogy Sztenelosz felesége, Nikippé - aki még csak 7 hónapos terhes volt - még aznap szülje meg fiát, közben Alkméné szülését pedig késleltette, ezért Héraklész háromnapos vajúdás után jött a világra. Ezután az eskünek megfelelően Zeusz fia, Héraklész, a gyenge és halandó Eurüsztheusznak a szolgájává lett.

 

Újabb csavar, hogy Héraklésznek volt egy fél-ikertestvére; ugyanis azon az éjszakán, amikor Alkméné Zeusszal hált, lefeküdt férjével is, így lett fél-testvére: Iphiklész.

 

Hera, Zeusz felesége dühös volt Zeusz hűtlenségéért. Amikor Hera mellére tették a gyermeket, Héra elaludt, így Hercules tudott inni a tejéből, részben halhatatlan lett, erőben, méretben és képességeiben felülmúlt minden halandó embert.

 

 

Születésekor Héraklész a nagyapja után kapta nevét, az Alkeidészt. Héraklészként csak később kezdték el emlegetni, mondván Héra által vívta ki dicsőségét. (Hagyományosan így magyarázzák nevének eredetét.)

 

Ez már akkor elkezdődött, amikor Héraklész még a bölcsőben feküdt. Héra két kígyót küldött, hogy megöljék, de Héraklész mindkettőt megfojtotta.

 

Ahogy felnőtt, Amphitrüón látva a hatalmas erejét és szörnyű viselkedését, száműzte Héraklészt; elküldte a Kithairon hegyére, hogy ott jószágokat legeltessen. Jól érezte magát a hegyen és szerette is, amit csinált, de nyugtalanította, hogy garázdálkodik a környéken egy oroszlán, ami egyaránt pusztítja a jószágokat és embereket. Ezért úgy döntött, végez vele és emlékbe elhozta a vadállat lenyúzott bőrét. 18 éves koráig élt a hegyen, amikor úgy döntött, otthagyja, szétnéz a világban, és feleséget keres. Egy óriási kőrisfa törzséből dorongot faragott magának, az oroszlán bőrét a vállára terítette és elindult Thébai felé. Az úton találkozott Erginosz orkhomeneszi király adószedőivel, s kiderült, hogy ők is Thébaiba tartanak, hogy elvigyék azt a 100 ökröt, amit Kreón thébai király azóta fizet, amióta Erginosz legyőzte őt. Mivel Héraklész nem tartotta igazságosnak az adót, és az adószedők sértegették is, levágta fülüket és orrukat, és hátrakötözött kézzel küldte őket haza.

 

Nemsokára Erginosz válaszolt a sértésre és hadseregével megjelent Thébainál. A város védelmét Héraklész látta el és arra kötelezte a legyőzött Erginoszt, hogy kétszer annyit adjon vissza Thébainak, amennyit ő addig elvett tőlük. Kreón király hálából nekiadta lányát, Megarát és fele palotáját. Héraklész Thebaiban telepedett le és nemsokára három gyermek apja lett.

 

Mindazonáltal Hera még mindig gyűlölte Herculest és őrületet bocsátott rá, aminek hatására megölte az összes gyermekét. Amikor a Hercules visszanyerte épelméjűségét, a vezeklés reményében felkereste az orákulumot Delphiben. Az orákulum megparancsolta Herculesnek, hogy szolgálja Eurystheus-t, Mükéné királyát, aki feladatok sorozatát adta neki, amiket a Hercules hőstetteiként ismertek.

 

 

Ezeket a feladatok (a sorrend nem mindenhol ugyanaz):

 

1 Leterítette a méneai oroszlánt,ami  rettegésben tartotta a helyieket, mivel kétszer akkora volt, mint a többi oroszlán és bőrén nem hatoltak át a nyilak. Héraklész kifigyelte az állat rejtekhelyét, hatalmas dorongjával rávetette magát, egy óriási ütéssel elkábította, majd megfojtotta. A tetemet a vállára vette és úgy ment vissza Mükénébe. Eurüsztheusz megrettent a hatalmas állat láttán, de az még jobban megijesztette, hogy szolgájában micsoda erő rejtőzik. Elismerés helyett kitiltotta Héraklészt a mükénei várból, és közölte vele, hogy a munkák elvégzésének bizonyítékait hozza a várfalak alá, és ő majd fentről ellenőrzi azokat.

 

2.Megsemmisíteni a lernéi kilencfejű hidrát (vízszörnyet)

 

A szörny az argoliszi Lerna város melletti mocsárban élt, és az egész környéket pusztulással fenyegette, az embereket és állatokat egyaránt pusztította a közelben élők nem tudtak mit tenni ellene. Héraklész megtudta, hogy a Hidrát egy hatalmas, éles ollójú rák is segíti, ezért ő is segítőtársat vett maga mellé, unokaöccsét, Iolaoszt, Iphiklész fiát. A lernai mocsár mögötti erdőt felgyújtotta, hogy elvágja a Hidra menekülési útvonalát, majd tűzben izzított nyilaival megtámadta. A nyilak nem okoztak sérülést, csak felbosszantották a Hidrát, az Héraklészra vetette magát, aki rögtön levágta egyik fejét, de helyébe kettő nőtt. A rák ekkor a hidra segítségére sietett, Héraklész lábába vágta ollóját, de Iolaosz agyoncsapta. A meglepett Hidra kereste segítőjét, de nem találta. Ekkor Héraklész egy lángoló fadarabbal leégette egyik fejét, és nem nőtt új helyébe. Rájött a megoldásra és sorra vágta le a fejeket, Iolaosz pedig tűzzel pusztította el az új fejek csíráit. Végül levágta halhatatlan fejét is, majd az üszkös maradványokat elásta és egy hatalmas követ görgetett rá. A tetemet darabokra vágta és a mérgében megmártotta nyilait. Ezekkel a nyilakkal ejtett sebek gyógyíthatatlanok voltak.Ezután visszatért Mükénébe, de Eurüsztheusz nem tekintette elvégezettnek ezt a feladatot, mondván, hogy volt egy segítőtársa.

 

 

3        Élve befogta Artemisz istennő aranyszarvú és rézlábú szarvasünőjét

 

Eurüsztheusz abban reménykedett, hogy Artemisz megharagszik Héraklészre. Az ünő a legóvatosabb állat volt az egész világon, és minden apró nesztől eliramodott, ráadásul rendkívül gyors volt. Kerek egy évig üldözte Héraklész, míg sikerült elfognia. Az állat szintén Mükénébe került. Héraklész, hogy elkerülje az istennő haragját, engesztelésül gazdag áldozatot mutatott be, és az istennő megbocsátott neki.

 

4        El kellett fognia az erümanthoszi vadkant.

 

A vadkan Phóphisz város környékét tartotta rettegésben, hatalmas agyarai halált hoztak emberre és állatra egyaránt. Héraklész a vérengző vadat az erümanthoszi erdőkből a magas hegyekbe csalta, és ott egy óvatlan pillanatban belelökte a kant egy hóval teli árokba. A vadkan teljesen kimerült, így Héraklész élve elfoghatta, megkötözte lábait, és Mükénébe vitte. Eurüsztheuszt elfogta a rettegés a hatalmas állat láttán, félelmében egy hordóban (vázában) keresett menedéket és onnan könyörgött Héraklésznak, hogy tűnjön el az állattal együtt Mükéné falai közül. Hálából, hogy elvitte onnan az állatot, egy sokkal kevésbé veszélyes feladatot választott neki.

 

5. ki kellett takarítania Augeiász istállóját egy nap alatt

 

Az ötödik feladatában ki kellett takarítania Augeiász istállóját egy nap alatt. Augeiásznak hatalmas csordája volt, istállóját pedig elborította a szenny és a mocsok, ennek „emlékét” ma szállóige őrzi. Héraklész felajánlotta neki, hogy egy nap alatt kitakarítja az istállót, ha megkapja a csorda egytizedét. Szinte lehetetlennek tűnt a feladat teljesítése, de Augeiász beleegyezett a fogadásba és Héraklész munkához látott; persze nemcsak erejét, hanem leleményességét is használta.

Az állatokat kihajtotta egy közeli legelőre, ő pedig árkot ásott a két közeli folyóhoz, az Alpheioszhoz és a Péneioszhoz, vizüket az istállóba vezette, hogy kimosson minden szennyet. Este eltorlaszolta az árkot, visszaterelte az állatokat és jelentkezett jutalmáért. Augeiász közben megtudta, hogy Héraklésznek amúgy is feladata volt kitakarítani az istállót és megtagadta tőle a jutalmat. Emellé még meg is sértette Héraklészt; azt mondta neki, hogy nem kellene Zeusz fiaként istállók takarításával gyarapítania vagyonát. (Héraklész nem felejtette el a sértést és később, ahogy módja nyílt rá, kamatostól fizette vissza, feldúlta Augeiász királyságát, a királyt pedig megölte). Eurüsztheusz ezt a feladatot is vonakodott elfogadni, hiszen nem ingyen akarta megcsinálni,és nem saját erejét használta.

 

 6 Megölte a sztümphaloszi húsevő madarakat.

 

Hatodik munkájaként azt kapta, hogy ölje meg a sztümphaloszi húsevő madarakat. Arkádiában, a sztümphaloszi tavak környékén éltek és, ahogy a többi elpusztított fenevad is, nagy pusztulást hoztak a vidékre. Tollaik és karmaik is kemény rézből voltak, tollaikat úgy lőtték ki a földre, mint a puskagolyót. Az ellenük vívott harc szinte kilátástalan volt, mert azt, aki a földről lőtt rájuk, védhetetlen tollzáporral árasztották el. Héraklész ezért felmászott egy fára, ahonnan kereplővel riasztotta fel a madarakat, s mikor már körülötte keringtek, ekkor nyilaival támadt rájuk és sorban lőtte le őket. Félelem lett úrrá a madarakon, hiszen hiába dobálták a földre tollaikat. Elrepültek Görögországból és soha nem tértek vissza.

 

7  A vad krétai bika megszelídítése

 

A hetedik próbája a vad krétai bika megszelídítése volt, ami Minósz királytól szökött meg. Ez volt a csorda legerősebb bikája, és ezt kellett volna Minósznak feláldoznia Poszeidón tiszteletére, de a király nem akarta legjobb állatát feláldozni, és egy másikat ajánlott föl az istennek. Poszeidón azonban észrevette a csalást és megőrjítette a bikát, amely fel-alá rohangált a szigeten és közben mindent elpusztított. Héraklész a földre birkózta a bikát, és erős fogásából nem engedve, végül a bika feladta a harcot, sőt, úgy megszelídült, hogy a hátára vette Héraklészt és átvitte őt a Kréta és Argosz közötti tengeren.

 

8 Meg kellett szereznie a trák Diomédész emberevő lovait

 

Héraklész fogta a kancák gazdáját, és közéjük vetette. A négy ló engedelmeskedett gazdájának, és így sikerült Héraklésznak rendben Mükénébe vezetni a lovakat.

 

9 Meg kellett szereznie az amazonok királynőjének, Hippolütének az övét

 

A királynő hosszú tárgyalások után hajlandó lett volna Héraklésznak adni az övet, de Héra felbujtotta az amazonokat, hogy a hős el akarja venni tőlük királynőjüket, így csak kemény küzdelem során sikerült megszereznie az övet.

 

 10 El kellett hoznia a mükénéi udvarba a szörny Gerüón bíborszínű marhacsordáját

 

Héraklész megölte a szörnyet, majd teljesítette a feladatot.

 

11 Meg kellett szereznie a Heszperiszek aranyalmáit, amelyet Ladón, a sárkány őrzött.

Héraklész elment Atlaszhoz, aki a Heszperiszek apja volt, és megkérte, hogy hozza ki neki az aranyalmákat, cserébe tartja helyette az égboltot, amíg vissza nem ér. Atlasz boldogan ki is hozta az almákat, de az égboltot már nem akarta visszavenni. Héraklész ezért azt kérte Atlasztól, hogy fogja meg egy pillanatra az égboltot, csak addig, amíg hoz egy párnát a vállaira, mert nagyon nyomja a teher. Atlasz beugrott Héraklész trükkjének, így a hős ezt a feladatát is megoldotta.

 

 12 Fegyver nélkül hozza fel az alvilágból a háromfejű kutyát, a Kerberoszt

 

Héraklész megragadta az alvilág őrzőjének két fejét, és addig szorongatta, míg a harmadik fej is megadta magát. (Más változat szerint mézespogácsával csalta el)

 

Hercules második felesége Deianeira volt. Egy nap a kentaur Nessus felajánlotta, hogy átviszi őket a folyón, amin át kellett jutniuk. Nessus elindult Deianeirával, de megpróbálta elrabolni, ezért Hercules lelőtte őt egy nyíllal, amin a Hydra vére volt. Mielőtt meghalt, Nessus azt mondta Deianeirának, hogy vegyen a véréből, mert ez egy nagyon erőteljes gyógyszer: ha valaha azt gondolja, hogy a Hercules hűtlen, a vér hatására majd visszatér a feleségéhez. Deianeira egy fiolába gyűjtötte a vért.

 

Sok évvel később, az a szóbeszéd terjedt, hogy a Hercules beleszeretett egy másik nőbe. Deianeira a vér egy részét egy köntösre kente és egy szolgával elküldte a Herculesnek. Ezután a vér egy része kiömlött a padlóra, és mikor a napsugarak rásütöttek, égni kezdett. Deianeira gyanakodni kezdett,hogy talán Nessus hazudott neki,és küldött egy másik szolgát, akadályozza meg,hogy Hercules felvegye a köpenyt. De túl késő volt.

Hercules már bekapcsolta a köntöst, és a vér, amiben még mindig a Hydra vére volt Hercules nyiláról, beleégett a húsába. Amikor egy közeli folyóba ugrott, hátha így eloltja a tüzet, az csak még rosszabb lett. Amikor megpróbálta letépni a köntöst a testéről, a belső szervei is kiszakadtak. Dühében Hercules megfogta a köntöst hozó szolgát és bedobta a tengerbe.

 

Azután megkérte a barátját, Philoctetist, hogy építsen neki egy halotti máglyát tölgyből és ördögfából az Oata hegyen. A halotti máglyán égett el; a tűz a méregnél sokkal kevésbé volt fájdalmas. Héraklészt halotti máglyájáról elragadta egy felhő, és az Olümposzra emelte az istenek közé.

Deianeira ezután öngyilkosságot követett el. Héraklész istenként Hébét vette feleségül.

 

Különbségek az eredeti történet és a meseváltozatok között:

 

Disney-verzió:

 

  • A Disney-mesében valahogy Hádész,az alvilág ura (és Hercules nagybátyja) lett a főgonosz,aki próbál keresztbe tenni Herculesnek,Héra pedig a jóságos anyja lett…háááát... elég furcsa, egyébként az eredeti történetben Hádésznak semmi baja nem volt Herculessel
  • Hercules „csak” azért csinálja meg a próbákat,hogy visszakerülhessen az Istenek közé,ahol azért nincs,mert lepottyant Hádész egyik trükkje miatt, egy házaspár megtalálta és sajátjukként nevelték fel…

Megara Hádész „embere” a mesében

 

Goodtimes-verzió:

 

  • Hercules azért vezekel, mert megígérte az édesanyjának, hogy találkoznak a kertben, de épp Megarával turbékoltak, így kicsit késett. Héra néhány kígyót küldött a kertben dolgozgató Alkméné-ra, aki belehalt sérüléseibe. Hercules úgy érezte, ha időben odaér, ahogy ígérte, megmenthette volna édesanyját, ezért akart vezekelni,a többi stimmel.

 

Forrás:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Hercules

http://hu.wikipedia.org/wiki/Héraklész

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjukekharisnya.blog.hu/api/trackback/id/tr612737080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása