Kis helyzetjelentés, mielőtt rátérnék a mai fő témára, és Maci építő jellegű kritikái ^ ^

Hálisten eddig totál el volt ragadtatva mindentől,amit írtam róla, de tegnap a telefonban annyit hozzátett,hogy ha nem hoz kaját,akkor nem 3,hanem 1 perccel az indulás előtt jelenik meg,és hogy azt is írjam le,mikor reggelente együtt utaztunk,és én mindig az utolsó pillanatban értem ki az állomásra,sőt,volt,hogy le is késtem a vonatot :$ (Hozzáteszem, ez igen ritkán fordult elő… :P) Ja és a legédesebb benne: „Ez mind tök jó, de ki az a Béci?”  Drága kis felnőttem xD

 

Na meg elfeledkeztem tegnap a délutáni kis mission impossible-ről,merthogy a Maci munkahelyéről olyan időben sikerült elindulnunk, hogy esélytelennek tűnt a hatórás vonat, pláne hogy még egy pizzát is szerettem volna venni,mert kilukadt a gyomrom…tehát eldöntött volt,hogy a 18:30-assal megyek haza,még álltam is egy darabig 17:57-kor a metrónál,és integettem Macinak,míg eltávolodott,megyek,szép,nyugisan megveszem a pizzám, aztán valami olyan gondolat furakodott be az agyamba,hogy azért mégiscsak megnézem magamnak ezt a vonatot, megyek fel a lépcsőn,még benn áll, bocsánatot kérve elrobogok a sínbohóc mellett, a kalauz ott áll a vonat mellett kissé már ingerülten,merthogy mindenki ilyenkor száll fel, sürgető arc,úgyhogy kis pizzámmal a kezemben rohanok, és igen…megcsináltam! Weeee aaaaare the chaaaampions...yeahh…

 

Melyik film szól most az életedről?

 Ez a te életedről szól:

AZ IDŐGÉP...Ami visszafelé visz, az az emlék, ami előre, az az álom

 

Ez azért fontos,mert ezt a filmet a Macival láttuk,és mindig azzal bosszantom,hogy ja,ez az a film,amiben összetört a Hold,ő meg bosszankodik,hogy ez a film az örök érzésről szól,hogy 2000 évvel később a pasi újra megtalálja a szerelmet,hogy azért épít időgépet,hogy a menyasszonyát visszakapja, és te csak annyit jegyeztél meg belőle,hogy összetört a Hold? ^ ^

Na de a mai nap úgy alakult, hogy legyen meg az egyensúly, az élelmes Lovely thrillerrel kezdi a napot,aztán egész nap rajzfilmeket néz ^ ^

Valójában a zenéjük után kutakodtam, miután megtaláltam ezt a fantasztikus válogatást, jó volt nosztalgiázni egy kicsit, ebben a világban ezek az ártatlan kis mesék még mindig meg tudnak győzni arról, hogy szívbéli jóság… ^ ^ na nem mintha akkora bajom lenne a XXI. századdal, tényleg hipermodern, csúcsszuper,és nem állítom hogy nem lehet tündérmese,ha találsz egy embert,aki mellett annak érzed ^ ^ (Yes, I feel it with you, ha este fáradtan hazaesel,de még elolvasod a blogom,felhívsz,hogy halljuk egymás hangját, és csak azután tudsz elaludni Macim ;) Kössz hogy vagy nekem ;) )

 

Gyakorlatilag mind ismerjük ezeket a meséket, ezeken nőttünk fel,de tudjuk-e, honnan erednek,ki volt az,aki képes volt kitalálni olyanokat,hogy üvegcipő, meg egy fiú,aki a Föld legnagyobb heccelője akar lenni, és persze a királylány,aki száz évig alszik és nem öregszik semmit? Lovely most utánajár…;)

 

Aladdin: (magyarosan Alá ad-Dín,jelentése a hit méltósága) Valahol Törökország szívében járunk, a turbánok és turbántetejű paloták közt, viszont az első kemény realitás, (és bocsáttassék meg nekem, hogy ilyen kis rosszindulatúan állok hozzá a mesékhez, és még én savazom a mai nem tündéri világnézetet) ami szíven ütött,az volt:Most akkor ez a fiú egy hajléktalan volt a mesében? (Egyértelműen, naná) Mert a mai hajléktalanokra azt hiszem, már nemigen buknának a hercegnők… Sans comment, ezt, azt hiszem, inkább ne feszegessük… inkább beszéljünk arról, hogy török mese lévén azt gondolnánk honnan máshonnan is származhatna, mint az 1001 éjszaka meséiből, a legismertebb arab mesegyűjteményből, amelynek változatait évszázadok alatt különböző szerzők, fordítók és tudósok állították össze…csakhogy a tudósok nem találtak egyetlen arab forrást sem a meséhez…sokkal valószínűbb,hogy a történetet a mesekönyv francia fordítója, Antoine Galland illesztette bele a kötetbe,aki egy arab-szíriai mesemondótól,Aleppótól hallota.

Kis kitérő az 1001 éjszaka meséiről: (Volt egy 1001 éjszaka mesés kis könyvecském, amiben benne volt az eredeti Aladdin-történet, de voltam olyan nagylelkű, hogy lepasszoltam a falusi kuzinjaimnak, akik aztán befűtöttek vele…azóta is bánom…most könnyebb dolgom lenne…)A kerettörténet két főszereplője Sahrazád (ismertebb nevén Seherezádé) és Sahrijár király.

Amikor a király rájön, hogy a korábbi felesége hűtlen volt, szörnyű bosszút áll az asszonyokon. Mindennap elvesz egy szüzet, akit a nászéjszaka után kivégeztet. Végül a vezíre már nem talál több lányt a birodalomban. Ekkor Seherezádé, a vezír lánya ajánlkozik menyasszonynak. A nászéjszakán Sahrazád elmond egy mesét a királynak, de nem fejezi be, így kényszeríti a kíváncsi Sahrijárt, hogy tartsa őt életben. Másnap éjszaka, amint befejezi a mesét, elkezd (de csak elkezd) egy másikat. És ez így folytatódik ezeregy éjszakán keresztül. A változatoknak eltérő befejezésük van, de mind megegyezik abban, hogy Sahrijár megkíméli Sahrazád életét, hiszen az évek alatt nagyon megszerette,és a történet végére 3 gyermekük is születik (ne kössünk bele, hogy csináltak gyereket, ha végigmesélte az éjszakákat,oké? ^^ Végülis a mesékben minden megtörténhet ;) )

 

Az 1001 éjszaka meséi műfajukban nagyon változatosak: történelmi elbeszélések, szerelmi történetek, tragédiakezdemények, vígjátéki betétek, versek, humoreszkek és muszlim vallásos legendák is vannak köztük. A leghíresebb történetek:

 

   

* 'Alá ad-Dín (Aladdin) és a bűvös lámpa,

    * 'Alí Baba és a negyven rabló,

    * Tengerjáró Szindbád utazásai.

 

Az Aladdin legrégebbi verziója egy közel-keleti népmese, amelyben egy elszegényedett család (Aladdin és az édesanyja) egy kínai városban élnek. Egy Maghreb-ből jött varázsló azt mondja Aladdinnak, hogy ő az apai nagybátyja (Aladdin apja már nem él), és meggyőzi jóakaratáról Aladdint és édesanyját azáltal, hogy látszólag gazdag kereskedőt csinál a fiúból. A valódi indítéka, hogy a fiú megkeressen neki egy csodalámpát egy bűvös barlangban. Csapdába ejti és magára hagyja Aladdint a barlangban, ám szerencsére a fiúnál marad egy varázsgyűrű,amit a varázsló kölcsönadott neki. Amikor felhúzza az ujjára, véletlenül megdörzsöli, megjelenik egy Dzsinn, aki hazaviszi az anyjához.

Aladdin hazaviszi a lámpást, de amikor az anyja meg akarja pucolni, egy még erősebb Dzsinn jön elő belőle, akinek a lámpa tulajdonosát kell szolgálnia.

A lámpa szellemének segítségével Aladdin gazdaggá és erőssé válik, majd összeházasodik Badroulbadour hercegnővel, az uralkodó lányával.

A dzsinn csodálatos palotát is épít nekik-messze jobbat, mint az uralkodóé.

A varázsló visszatér, és ószeresnek kiadva magát átejti Aladdin feleségét, aki odaadja neki az ócska lámpást, mert semmit sem tud különleges erejéről.

A varázsló a palotát azonnal Maghreb-be viteti, Aladdin pedig a gyűrű dzsinnjét hívja, a gyengébbiket, így ő sajnos nem tudja hatástalanítani az erősebb dzsinn varázslatát, de elviheti Aladdint Maghreb-be, a palotához, és legyőzik a varázslót.

 

A varázsló erősebb és gonoszabb testvére megpróbálja megsemmisíteni Aladdint, mert megölte a testvérét. Egy öreg nőnek álcázza magát, akit gyógyító hatalmáról ismertek (az eredeti nénikét azt megölte).Badroulbadour teljesen bedől neki, és megparancsolja, hogy maradjon a palotájában bármilyen betegség esetére.

A lámpa szelleme figyelmezteti Aladdint, hogy ez egy imposztőr, Aladdin végez vele is, mindenki boldogan él, Aladdin pedig megörökli a trónt apósa halála után.

Különbségek az eredeti történet és a Disney mese között:

 

  •      A Disney mesében a varázsló a császár tanácsadója,és teljesen más indokokból akar végezni Aladinnal
  •     A Disney-mesében csak egy Dzsinn van
  •      A Disney-mesében Aladdin egyedül él az utcán, az arab mesében egy házban az édesanyjával
  •      A Disney-mesében a varázsló legyőzésével véget ér a történet

 

Mivel elég sok anyag lett, és még van pár mese, amit ki akarok vesézni, holnap folytatás innen,A kis hableánnyal ;)

 

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Aladdin

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ezeregy%C3%A9jszaka

http://en.wikipedia.org/wiki/Aladdin

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjukekharisnya.blog.hu/api/trackback/id/tr362668597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása