Hihetetlenül jó könyvekre lehet akadni a Nyugatiban száz forintért…a legújabb szerzeményem A világ legnagyobb filmjei, telis-tele érdekességekkel a filmtörténelemből,amit most megoszthatok ^^

 

Lássunk hozzá:

 

  • 1895 december 28. volt az első mozivetítés napja
  • 1888-ban egy angliában élő francia üzletember, Prince szabadalmaztatott egy készüléket, amellyel mozgó képeket tudott felvenni és lejátszani, amik ma is megtekinthetők. Mielőtt azonban szabadalmaztathatta volna találmányát, rejtélyes körülmények között eltűnt 1890-ben egy vonaton. Eltűnik poggyásza is, benne a találmánnyal…

 

 

 

"Amerikában a következők szerint állapítják meg a filmek nézésének korhatárait:

12 éven alul nem ajánlott:a hős megkapja a hősnőt

16 éven alul nem ajánlott:a negatív hős is megkapja

18 éven alul nem ajánlott:Mindenki megkapja (Michael Douglas)"

 

  • May Irwin és John C. Rice voltak az elsők, akik 1986-ban, a The Window Jones c. megfilmesített Broadway-darabban csókolóztak. Egy prűd kritikus beárulta őket a rendőrségen, és betiltották az előadásokat. Ekkor született meg a filmcenzúra.
  • Az első igazi pornó 1919-ben készült el Szoros egyesülés címmel
  • Ezekben az években hódítottak a vampfilmek, amiknek története szinte mindig ugyanaz volt:Egy szépséges vamp behálóz egy derék férfit,aztán az egész családjára szerencsétlenséget hoz, persze a gyönyörű szörnyeteg a film végén elnyeri méltó büntetését

Legismertebb sztárjai:Pola Negri,Theda Bara És Mae Murray, az akkoriban leginkább grimaszolásból álló játékot ma már nem igazán neveznénk színészetnek. Asta Nielsen volt az első, aki igazi érzelmeket tudott vinni a vászonra… egyelőre ennyit a filmtörténelemről ;)

 

 

Csak nemrég esett le, hogy amikor a mesékről írtam, kifelejtettem a Szépség és a szörnyeteget, szóval ezt a hiányosságot most gyorsan pótolom, és ezer bocsánat mindazoktól, akiknek épp ez a kedvencük:

A szépség és a szörny egy tradicionális tündérmese. Az első verziót Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve publikálta 1740-ben.

A legismertebb írott verzió Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont 1756-os verziója, amit egy évvel később fordítottak le angolra.

Összefoglalás:

 

Egy gazdag kereskedő egy udvarházban élt a három lányával, akik közül az egyik nagyon szép volt, még nem töltötte be a tizennégyet. Belle-nek hívták (francia név, szépséget jelent) csinos volt és tiszta szívű; a nővérei ezzel szemben gonoszak és önzőek. A kereskedő egy tengeri viharban elveszti egész vagyonát, ezért neki és lányainak egy kis tanyaházban kell élniük, és dolgozniuk a megélhetésükért. Néhány év múlva a kereskedő hallja, hogy a hajói közül az egyik, amit még réges rég elküldött, megmenekült és visszaérkezett a kikötőbe. Visszamegy a városba, hogy megnézze, maradt-e rajta valami vagyona. Mielőtt távozik, megkérdezi a lányait, hogy hozzon-e nekik valami ajándékot, amikor visszajön. A két idősebb lánya ruhákat és ékszereket kér, mert azt gondolják, újra gazdagok lesznek; Belle egy olyan rózsát kér, ami sehol máshol az országban nem nő.

A kereskedő hajójának rakományát elkobozzák az adósságai miatt, ezért pénz nélkül kell hazatérnie.

A hazafele úton eltéved az erdőben. Miközben menedéket keres, belép egy káprázatos palotába. Megrakott asztalokat talál, étellel és itallal, amiket látszólag a palota láthatatlan tulajdonosai neki hagytak. A kereskedő elfogadja ezt az ajándékot, és ott tölti az éjszakát. A következő reggelen a kereskedő távozni készül, amikor meglát egy rózsakertet és olyan rózsákat, amik után Belle vágyakozott. Miután leszedi a legszebb rózsákat, a kereskedő szembetalálja magát egy ocsmány szörnyeteggel, aki kijelenti, hogy ezért meg kell halnia. A kereskedő a szabadságáért könyörög, és azzal érvel, hogy csak a legfiatalabb lánya iránti szeretetből szedte a rózsát. A szörnyeteg megengedi neki, hogy odaadja a rózsát Belle-nek, ha a kereskedő visszajön, vagy a lánya hajlandó raboskodni helyette.

 

A kereskedő feldúlt, de elfogadja ezt a feltételt. A szörnyeteg ékszerekkel és kellemes ruhákkal látja el a lányai számára. Hangsúlyozza, hogy Belle-nek a saját akaratából kell eljönnie. Miután hazaérkezik, a kereskedő megpróbálja elrejteni a titkot Belle elől, de ő kiszedi belőle, és készségesen elmegy a várba. A szörnyeteg jóindulatú hozzá, azt mondja neki, hogy a lány vár úrnője, és ő a szolgája. Hosszú beszélgetéseket folytatnak, a szörnyeteg elhalmozza ruhákkal és étellel. A szörnyeteg minden éjszaka megkéri Belle-t, hogy házasodjon össze vele, de ő mindig elutasítja. Minden visszautasítás után Belle egy jóképű hercegről álmodik, aki könyörög neki, hogy mondja meg, miért utasítja vissza folyton, a lány azt válaszolja, hogy nem tud összeházasodni a szörnyeteggel, mert csak barátként szereti. Belle nem veszi észre a kapcsolatot a jóképű herceg és a szörnyeteg között. Meggyőződésévé válik, hogy a Szörny fogva tartja a herceget valahol a várban. Több elbűvölt szobát fedez fel, és át is kutatja őket, de természetesen egyetlen herceget sem talál bennük.

 

Több hónapon át Belle luxuséletét él a palotájában, olyan szolgák szolgálják ki, akik láthatatlanok, csak a kezük és a lábuk látszik, a gazdagság pedig sosem apad. De végül honvágya lesz, és megkéri a Szörnyet, engedje meg neki, hogy meglátogassa a családját. Megengedi, ha pontosan egy héttel később visszatér. Belle elfogadja ezt, egy varázslatos tükörrel és gyűrűvel hazaindul. A tükörben látja, mi zajlik épp a kastélyban, és a gyűrű lehetővé teszi, hogy egy pillanat alatt visszatérjen, ha háromszor megforgatja az ujja körül. A nővérei meglepődnek, amikor látják, hogy jóllakott és jólöltözött. Féltékenyekké válnak a boldog életére a várban. Meggyőzik, hogy ne menjen vissza azon a napon, amit megígért, ráadásul egy kis hagymával elérik, hogy úgy tűnjön, mintha sírnának.

Úgy tesznek, mintha aggódnának, hogy a szörny dühös lesz, mert nem tartotta be az ígéretét, és fel fogja falni. Belle-t meghatja a nővérei hamis szeretete, és beleegyezik, hogy maradjon.

Belle-nek bűntudata van amiatt, hogy nem tartotta be az ígéretét, és arra használja a tükröt, hogy lássa a Szörnyet. Elborzasztja, amikor látja, a szörnyeteg a szívfájdalomtól félholtan fekszik, a rózsabokrok mellett, amikről az apja lopott, és azonnal visszamegy hozzá a gyűrűvel.

Mikor visszatér, Belle már majdnem holtan találja a Szörnyet, és elsiratja, miközben azt mondja, hogy szereti. Amikor a könnyei ráhullnak, a Szörny jóképű herceggé változik. A herceg elmeséli neki, hogy egy tündér változtatta visszataszító vadállattá, miután megtagadta, hogy beengedje őt az esőből, és csak akkor törhetett meg az átok,ha megtalálja az igaz szerelmet. Ő és Belle összeházasodnak és attól fogva boldogan élnek együtt.

 

Villeneuve verziója

 

Villeneuve meséje több elemet tartalmaz, amit Beaumont kihagy. Főleg Belle és a Szörny háttértörténetéből. A Szörny egy herceg volt, aki elvesztette az apját fiatal korában, és az anyjának háborúba kellett mennie, hogy megvédje a királyságát. A királynő egy gonosz tündérre hagyta őt, aki megpróbálta elcsábítani, amikor felnőtt; amikor ellenállt, vadállattá változtatta. Belle története felfedi, hogy ő igazából nem egy kereskedő lánya, hanem egy király és egy jó tündér gyermeke. Egy gonosz tündér meg akarta gyilkolni Belle-t, ezért összeházasodott a királlyal, és Belle-t a kereskedő halott lányának a helyére tették, hogy megvédjék. Beaumont nagyon lefaragta a karakterek jellemét és leegyszerűsítette a mesét egy ősi mesetípusba.

 

Kommentár

 

Az, hogy az elején bejelentik, hogy a történet városban játszódik, szokatlan a tündérmesékben, általában a mesékben nincsenek társadalmi rétegek, se királyok, se parasztok. Ez visszatükrözheti a társadalmi változásokat, amik a történet megszületése idején történtek.

 

Forrás:

A világ legnagyobb filmjei

http://en.wikipedia.org/wiki/Beauty_and_the_Beast

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjukekharisnya.blog.hu/api/trackback/id/tr92954876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása