„-Olyan szép vagy,ahogy megvilágít a Hold…

-Nincs is fenn a Hold”

 

„Mondd,hogy szeretsz,vagy félóránként kivégzek egy plüssmacit”

 

Csak pár emlékezetes Maci kontra Lovely aranyköpés az elmúlt hetekből ^^ És az emlékezetes húsvéti esték, és a tegnapi vonatút hazafelé… és mindjárt itt a megismerkedésünk második évfordulója, és nagyon várom milyen program lesz ^^

 

A szünetben totál rákattantam a reklámokra és a reklámpszichológiára, érdekes gondolkodni rajta, vajon honnan is jöhetett egy-egy ötlet…

 

Van egy betiltott Pepsi-reklám, amiben egy kisgyerek odamegy az italautomatához, és kivesz két kólát, de csak azért, hogy rá tudjon állni,és elérje a Pepsi-gombot a gépen…naná, hogy nem mehetett túl sokáig a TV-ben, elvégre a reklám üzenetét fordíthatnánk úgy is, hogy tessék, ennyit ér a Coca cola… pedig azért jóval régebb óta ott van a piacon,mint a Pepsi… persze, ízlések és pofonok, vannak a Kóla és a Pepszi pártiak, azok,akik akkor se tudnák megkülönböztetni az ízüket,ha az életük múlna rajta,és azok,akik mindkettőt egyformán utálják…a háború a két italmárka között nem tegnap kezdődött, az 1800-as évek vége óta próbálják egymást túlszárnyalni a színesebbnél színesebb, minél inkább szabadságot és egy ragyogó, irigyelnivaló életet sugárzó élet ígéretével…nem beszélve a karácsonyi coca-cola reklámok őrületéről minden évben… az én szerény véleményem szerint a Pepsi ezt sosem fogja tudni überolni…

 

Példák:

 

Gyönyörű Coca cola reklám (teljes) (borzasztóan aranyos és szívmelengető ^^)

 

Én úgy vettem észre, hogy a Coca cola inkább a szívre akar hatni reklámjaival, míg a Pepsi a humorérzékre…

 

Keresztapára hajazó Pepsi reklám (Garantált röhögés ^^ )

 

 

A Coca cola története

 

John Smith Pemberton gyógyszerész 1884-ben készített egy Pemberton's French Wine Coca nevű, borból és kokainból álló italt, a cocawine-t.

1885-ben Atlanta városa és a környező Fulton megye alkoholtilalmat vezetett be, így Pemberton nekiállt egy alkoholmentes, szénsavas változat megalkotásának.

 

Először 1886. május 8-án adták el az atlantai Jacob's Pharmacy gyógyszertárban. Az eredetileg gyógyhatású készítményként árult italt poharanként öt centért árulták, mivel abban az időben Amerikában úgy gondolták, hogy a szénsavas italok jót tesznek az egészségnek. Pemberton szerint a Coca-Cola egy sor betegséget gyógyít, hat a morfinizmusra, az emésztési zavarokra, a neuraszténiára, a migrénekre és az impotenciára. Az új ital első reklámja 1885. május 29-én jelent meg az Atlanta Journal-ben.

 

1888-ra már három különböző cég gyártott Coca-Colát. 1887-ben a morfiumfüggő Pemberton cégének egy részét eladta Asa Griggs Candler-nek, aki 1888-ban megalapította a Coca Cola Corporation-t.

 

 

John Pemberton kijelentette, hogy a Coca-Cola név tulajdonosa a fia, Charley, ám a másik két gyártó továbbra is használhatja a Coca-Cola receptjét. 1888 nyarától kezdve tehát Candler a saját kóláját Yum Yum és Koke néven árulta. Miután az egyik márkanév sem vált be, Candler nekikezdett a Coca-Cola márkanév peres megszerzésének, hogy így lehetetlenítse el a másik két konkurensét. A recept kizárólagos jogát megvásárolta John Pembertontól, Margaret Doziertől és Woolfolk Walkertől. 1914-ben azonban Dozier azt állította, hogy az adásvételi szerződésen szereplő aláírását meghamisították, és a későbbi elemzések szerint valószínűleg John Pemberton aláírása is hamis.

 

Először 1894. március 12-én árulták üvegben. Az első dobozos Coca-Cola 1955-ben jelent meg.

 

A legenda szerint a Coca-Cola azután lett előbb milliós, majd milliárdos vállalkozás, amikor egy ismeretlen férfi 50000 dollárt kért a gyártóktól – egy kétszavas jó tanács ellenében. Miután megkapta az 50000 dolláros csekket (ami elég nehezen hihető), a névtelen reklámzseni tömören csak ennyit mondott: „Bottle it!” – magyarul: palackozni! Addig ugyanis a szirupból egy ujjnyit töltöttek a vendég poharába, a csapos pedig szódavizet adagolt az édes-nyúlós-ragadós sziruphoz.

 

Az eredeti recept élénkítőszerként tartalmazott dél-amerikai kokalevél kivonatot, amelyből a kokain is származik. Ízesítőnek a recept kóladiót használt, amelyből az ital koffeintartalma is származott. Pemberton receptje szerint egy gallon (3,8 liter) kólasziruphoz öt uncia (140 gramm) kokalevelet kellett keverni. Candler 1891-es receptje ezen lényegesen változtatott, és csak tizedannyi kokalevelet írt elő. Az 1903-es receptváltásig egy pohár Coca-Colában nagyjából kilenc milligramm kokain volt.1904 után friss kokalevelek helyett a Coca-Cola már kokainkivonás utáni leveleket használt, és a kokainszint mikroszkopikus méretűvé csökkent.A Coca-Cola a mai napig is ilyen narkotikum-mentes kokaleveleket használ a kólaszirup gyártásához.

 

A valóság az, hogy 1899. július 1-jén két chattanoogai üveggyáros, Benjamin Thomas és Joseph Whitehead állt elő az ötlettel: árulják palackozva a szóda- vagy ásványvízzel higított alapanyagot. Chandler és a két üveggyáros üzletember szerződést kötött.

 

A Pepsi története

 

A céget 1965-ban alapította 3 üzletember.

A cég alapvetően fogyasztási cikkekkel foglalkozik. Italokkal, Snackekkel.

Leghíresebb termékei: Pepsi, Sunny Delight, Gatorade, Tropicana, Mountan Dew,  Mirinda, 7 Up, Lipton, Lay’s, Cheetos  és Starbucks kávék különböző fajtái.

Története:

Egy évszázada, egy észak-karolinai patikában Caleb Bradham alkotta meg a Pepsi- Cola receptjét. Herman W. Lay memphisi otthonában sütögette a chipsét,

különleges receptje szerint, majd azt elkezdte árusítani és hatalmas népszerűségnek örvendett.  Ugyanígy a kukoricachips feltalálója Elmer Doolin is elkezdte árusítani termékét. Ez a 3 vállalkozás, több évtizedig egymástól függetlenül működtek, majd 1961-ben a Frito Company és a H. W. Lay’s Company egyesült, és létrejött a Frito-Lay’s. 4 évre rá, 1965-ben beleolvadt a Pepsi- Cola is, és létrejött egy igazi élelmiszeripari óriás, a PepsiCo. Az azóta eltelt kb. 40 év alatt ez a cég csak úgy szárnyalt felfelé. 2000-ben megvásárolta a Gatorade sportitalt, és a világ legnépszerűbb sportitalává tette. Ugyancsak hatalmas előnye van a világ gyümölcslé gyártó cégek között, hiszen a Tropicana a világ legnépszerűbb leve. A Lipton Ice Tea pedig a jeges teák piacán tarol.

1997-ig tulajdonában volt a Pizza Hut, a KFC és a Taco Bell. Majd ezeket a gyorsétterem láncokat kiszervezték és Tricon Global Restaurants néven új céget alapítottak.

A per

A Coca-Cola Corporation beperelte Pepsi nevű versenytársát, amiért állítólag az ellopta volna a "Cola" védett márkanevet. Csakhogy a sokmilliós kártérítési per felvonultatott igazságügyi szakértői (valószínűleg nem 10 cent ellenében) eskü alatt vallották, hogy nemcsak a "coca" közkeletű növénynév (a cserje rendszertani neve Erythroxylon coca), hanem a "cola" is az (Cola nitida). Végül a Pepsi-cég megúszta kártérítés nélkül.

A II. világháború-ban harcoló amerikai katonákat a Coca-Cola ingyen látta el Colával. Ez óriási reklámot jelentett a cégnek Európában, Ázsiában és a világ többi részén is. A háború utáni időkben a cég elkezdett terjeszkedni. Palackozó üzemeket alapított elsősorban Nyugat-Európában, Dél-Amerikában, de a világ sok más országában is.

Manapság a két híres kólagyártó cég, a világ vezető üdítőital gyártóivá nőtték ki magukat, és egymással versenyezve újabb különleges ízekkel próbálják meghódítani a fogyasztókat.

Az 1980-as évek elején, a Coke kitartóan veszített piaci részesedéséből a Pepsi javára.

A Pepsi még az 1960-as években célba vette a fiatalokat, és az új kólaivók egy nagyobb részét sikerült megnyernie, mint vetélytársának.

 

 

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola

http://hu.wikipedia.org/wiki/PepsiCo

http://akghibrid.wordpress.com

http://piackutatas.blog.hu/

csiribuszerdekessegek.freeblog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjukekharisnya.blog.hu/api/trackback/id/tr872860773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása