"Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt." /Szent-Györgyi Albert/

 

Akár ez is lehetne a mottója Margaux Lange munkásságának, az ifjú hölgy ugyanis ugyanazokon a Barbie-babákon nőtt fel, mint a legtöbb lány, ám mégis olyan ötlet pattant ki a fejéből, mint senki másnak…

 

Barbie sikere 1959 óta töretlen, évtizedek óta változatlanul ott vigyorog minden kislány polcán, túlélt már sok mindent, egyszer még egy per is kirobbant miatta (az Aqua együttes kontra Mattel-botrány a 90’-es években, amikor imádott együttesem felénekelte a Barbie-ról szóló dalában, hogy:

 

„Szőke, bögyös lány vagyok egy fantáziavilágban

Öltöztess fel, húzd szorosra a ruhám, a babád vagyok

A babám vagy, rock'n'roll, élvezd a rózsaszín csillogást

Csókolj meg, fogj meg itt,fenekelj el…”

 

Ez bezony kiverte a biztosítékot a Mattel INC.-nél… ennyire nyilvánvalóan senki nem ribancozta le a legtöbb bevételt hozó terméküket… addig… azóta persze burjánzanak az olyan mondások,hogy:”Barbie akarok lenni…annak a ribancnak mindenre megvan…”

 

A bögyös, szőke Barbie 1959 óta megállás nélkül hódít, főleg a kislányok körében. Állítólag  Ruth Handlert Barbara nevű lánya ihlette meg, akinek egyik kedvenc játéka volt, hogy papírbabáit felnőtt ruhákba öltöztette.

Ruth németországi utazása alkalmával találkozott a német Bild Lillivel, Szőke haj, fehér bőr, nefelejcs szempár. A néhai Führer nőideálja jelent meg egy baba képében.

Ruth azonnal vett belőle egy példányt gyermekének. Két év múlva piacra dobták Barbiet, aki jóval karcsúbb volt Lillinél, ám szőkesége, kék szemei, dús keble és hamvas bőre semmit sem változott. Egyébként Ruth Handler zsidó volt… 

 

Amikor felnövünk, a dollok jobb esetben öröklődnek a gyerekeinknek, rosszabb esetben a szemétdombon végzik… ahhoz azért mégiscsak túl szépek, nem? A Mattel tavaly egy sajtóközleményben tudatta, hogy a csalfa baba visszatért Kenhez(pár éve lecserélte egy szörfös hapsira, mert a Mattel már túl uncsinak találta Kent)… és posztolta a fészen, hogy Valentin-napot is együtt töltötték felhőtlen boldogságban, közösen leélt éveik száma pedig így már 47…jaj, de szép is a plasztikszerelem…de hát az vesse az első követ Barbie-babára, aki maga bűntelen, nemde? És nem, ez nem az én viccem, a Mattel és Barbie ezt vérkomolyan tudatták a világgal…

 

Nem volt igazi gyerekkorod, míg nem öltél meg legalább egy Barbie-t, azt mondják… talán Margaux is hallotta ezt a mondást, mert felnőve kreatív ékszerei legfőbb alkotóelemei Barbie-babák szétvágott testrészei lettek… ez hogy nem jutott senkinek előbb eszébe?

 

„Kislánykorom óta szenvedélyes Barbizó vagyok. Rengeteget felhalmoztam belőlük. Megőriztem mindegyiket, mert a barátnőim voltak, a kedvenceim. Egyszer csak újra játszani kezdtem velük. Felnőtt fejjel szétszedtem őket, annak ellenére, hogy a gyerekekre jellemző a babák szétcincálása.” 

Fantasztikusan néznek ki! Én is szívesen rendelnék egyet, elvégre gyönyörű, egyedi, ötletes, mi kell még? Van minden: Mindenféle nyakláncok arcokból, mellekből, sok-sok zörgő karból összefűzve, karkötők sok-sok szadistán összebilincselt karból, szemekből, vagy épp cipőkből, brossok akár fenekekből is (Nem szívbajos a csaj ^^ ), fülbevalók fülekből, szemekből, kézfejekből, Ken bordás hasfala gyűrűn…Babákat ilyen szadistán még nem kínoztak meg, hogy aztán ilyen bámulatos műalkotás készüljön belőlük … Margaux lábai előtt hevernek a világvárosok, bevette már Párizst, Berlint, Londont, Facebook oldalát beterítik rajongói üzenetei…úgy gondolja, az amerikai kislányok minden évben új babát kapnak, a régit pedig kidobják, pedig kár azokért a tökéletes testekért…

 

„Amerikában tucatszámra landolnak a kukákban a megunt babák Minden évben újat kapnak a lányok, a régiekkel nem tudnak mit kezdeni. Kár ezekért a tökéletes testekért! Ismét bekapcsolom őket a divat körforgásába. Lesz belőlük nyaklánc, medál, bross, sok-sok szerelemmel, érzelmekkel. Barbie teste romolhatatlan műanyag. Újra kell élnie. Ken sem hiányozhat mellőle, hiszen csak így teljes a románcuk.” 

 A kritikusai azzal vádolják, hogy ékszerei morbidak és ijesztőek...de mennyivel néznek ki jobban a babák kihajítva, összefirkálva?

A design volt, van és lesz. :) És ezért tartom egy nagyon inspiráló, nagyon tehetséges nőnek, akire nagy jövő vár még a szakmában ^^ Szurkolok neki ^^

 

 A művésznő által készített ékszereket itt tudod megnézni ^^

Forrás:

 

http://elofolyoirat.blog.hu

http://www.azlyrics.com/lyrics/aqua/barbiegirl.html

 

Xoxo:

 

Lovely ^^

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjukekharisnya.blog.hu/api/trackback/id/tr402826578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása