A napok lassan összefolynak,  csokis kávékból, „Macizásokból”, Gossip girl maratonokból, MLM-előadásokból,Montalban-dinasztia írásból és álláskeresésből állnak… követhetetlenül folyik ki a kezemből az idő…kezdek rájönni, hogy a teremtő hatalom (Nem Istenezhetek, mert mégiscsak ateista volnék) nem feltétlenül arra teremtett, hogy Multilevel Marketinges legyek… persze bármilyen sikertelenséget rá lehet kenni a felsőbb hatalomra, de tény hogy nem megy…valami olyan kéne ami igazán én vagyok.... csak azért nem adtam fel még,mert a Maci el volt ájulva hogy most ezt csinálom, és nem akarok leesni a piedesztálról… és kész a távirányítóm, a Maci megjavította… hurrá ^^ Nagyon bosszantó volt már a tévégombbal lapozgatni ;) Ja és vettem tegnap egy szív alakú napszemüveget és megkóstoltam a tenyérnyi mekis lángost ^^

 

Tegnap esti aranyköpés:

 

„Lovely:Szeretem a romantikus atmoszférát

Maci:Jaj de cuki vagy” ♥ ♥

 

És Gossip Girl-t töltök le, folyamatosan… fantasztikus! És Chuck Bass nagyon édes ^^ Ajánlom ^^

 

Át a mai témára: Eva Peron egyike a történelem legpozitívabb kisugárzású és legbefolyásosabb személyeinek/politikusainak és nem is nagyon tudnék elfogulatlanul nyilatkozni róla, hiszen mindig is lenyűgözött, milyen mélyről indult, milyen magasra jutott, és mennyire nem felejtette el, honnan jött. Nem csoda, hogy népe imádta: szivárványként ragyogta be életüket kedvességével, törődésével, mítosza semmit sem halványult halála óta…

 

Maria Eva Duarte de Perón (Los Toldos, 1919. május 7.Buenos Aires, 1952. július 26.) második felesége és politikai támogatója volt Juan Domingo Perón (1895-1974) argentin elnöknek. Népe Evitának becézte, ezrek rajongtak érte, mert fényt vitt az életükbe, mint a szivárvány.

 

1919. május 7-én Argentínában született ötödik – házasságon kívüli – gyermekként a földbirtokos és nős Juan Duarte-nak és egy háztartási alkalmazottjának (Juana Ibarguren, néha Doña Juanaként emlegetik) viszonyából, bár már a születési dátuma körül is akadnak rejtélyek…

 

Ebben az időszakban, Argentínában, vidéken nem volt ritka, hogy egy férfinak több családja legyen.

 

A Junín nyilvántartásához tartozó születési anyakönyvi kivonata azt írja, hogy María Eva Duarte született 1922. május 7-én. Vannak olyan teóriák, hogy nem Argentínában született, hanem egy kis városban, Paraguayban, a két ország határán, és a két ország verseng azért, hogy sajátjának tudhassa.

 

A keresztelési oklevele szerint azonban 1919. május 7-én született, Eva María Ibarguren név alatt. Úgy vélik, 1945-ben a felnőtt Eva Perón létrehozott egy hamis születési anyakönyvi kivonatot, hogy férjhez mehessen.

 

Juan Duarte korán meghalt, ezt követően annak felesége azon volt, hogy a gyerekek se a temetésre ne jöhessenek el, se a környéken ne maradhassanak.

Ezt figyelembe véve könnyű megérteni, miért érzett Eva egész életében erős gyűlöletet a felső- és középosztály, valamint az arisztokrácia iránt.

Mindig szimpatizált a forradalmi eszmékkel, és jelentős jótékonysági tevékenysége is, amely alapítványának létrejöttekor vált teljessé.

Apja halála után a család Junín-ba költözött, ahol anyja fogadót nyitott, és a szomszédoknak is varrt ruhákat, hogy meg tudjanak élni. John Barnes életrajzíró azt írja, minden, amit Duarte a családra hagyott, egy dokumentum volt, ami kijelenti, hogy a gyerekek az övéi, így használhatták a Duarte vezetéknevet.

 

Eva lelkesen részt venne az iskolai játékokon és hangversenyeken. Nagyon szeretett moziba járni. Eva anyjának volt néhány terve, lányát az egyik helyi agglegényhez akarta adni, de Eva arról álmodott, hogy híres színésznő lesz.

 

14 évesen egy iskolai előadáson felfigyeltek rá, ekkor eldöntötte, hogy színésznő lesz.

1934-ben a legenda szerint a tangótáncos Magaldival ment Buenos Airesba, hogy megkezdje karrierjét, de valószínűbb, hogy édesanyja vitte el. A nővérei is azt állítják, hogy Doña Juana kísérte el a lányát egy meghallgatásra egy rádióállomásnál, és megszervezte Evának, hogy a Bustamontes családdal éljen,akik a Duarte család barátai voltak. Játszott színpadon és filmekben, valamit rádiós műsorvezetőként is. 

A szökés Buenos Airesbe a nyomorúságból való szökést szimbolizálta számára.

 

1936-ban Eva egy társulattal turnézott, modellként dolgozott, néhány B-kategóriás filmben is játszott.

1942-ben-től rádióműsorvezetőként dolgozott.

 

1943-ig Eva Duarte keresett öt vagy hatezer pezót egy hónap alatt, így ő lett az egyik legjobban megfizetett rádiós az országban.

Pablo Raccioppi, aki Eva Duarte-val dolgozott a Radio El Mundó-nál, nem szerette, de azt mondta róla, hogy nagyon megbízható volt.

Evának volt egy rövid életű filmkarrierje is, de egy filmje sem lett olyan nagy siker.

 

1937-ben alapította a későbbi elnök Juan Domingo Perón ezredes pártját a Grupo de Oficiales Unidost, zászlójukon a „Gobierno, Orden, Unidad” jelszóval (kormány, rend és egység).

 

Eva 1944-ben találkozott Juan Perón ezredessel egy jótékonysági koncerten, ahol a San Juan-i földrengés áldozatainak gyűjtöttek. Perón akkoriban lett hadügyminiszter és alelnök Farell elnök alatt, aki egy puccs segítségével jutott hatalomra.

 

Kicsivel a találkozás után Eva Duarte és Juan Perón már együtt éltek.

Ez a lépés megbotránkoztatta Peron embereit.

Perón megismertette Evát a bennfenteseivel, politikai üzlettársaival és tanácsadóival.

Fraser és Navarro azt állítják, hogy Perón elhatározását, hogy bevonja Evát a politikai életébe, nehéz megérteni, mert ez botrányba fulladhatott volna és megrongálhatta volna a karrierjét.

Juan Perón később azt írta az emlékiratában, hogy szándékosan választotta tanítványának Evát.

 

1944 májusában bejelentették, hogy a műsorvezetőknek és előadóművészeknek egy unióba kell szervezniük magukat, és ez az unió volt az egyetlen, aminek megengedték, hogy működjön Argentínában. Miután az uniót megalakították, Eva Duarte-t megválasztották az elnökének. Fraser és Navarro azon spekuláltak, hogy Juan Perón azért alkotta-e meg a javaslatot az unió létrehozására, hogy nagyobb befolyást szerezzen Evitának.

Peron ekkoriban talált támogatókra a munkásszakszervezetekben, akiket minden erejével támogatott. Nyolc órás munkaidőt, pihenőnapot, és nyugdíjat vezetett be az elnök engedélyével. Evita mindenhová elkísérte férjét, támogatta mind a politikában, mind a magánéletben. 1945 októberében a peronisták felgyújtották a Critica című újság szerkesztőségét, emiatt Perónnak vissza kellett adnia hivatalait, rövid időre le is tartóztatták. Úgy tartják, Eva összegyűjtötte szerte az országban Perón támogatóit, és tüntetésre hívta őket, amelyre végül 2-300 000 ember ment el, hogy támogatójuk szabadon bocsátását követeljék. Nehéz eldönteni, mi az, amit biztos forrásnak tekinthetünk életrajzában és mi az, aminek az évek során kissé kiszínezett verziója maradt meg…az biztos hogy Evita előtt még soha nem volt női politikus Argentínában..

Perónt kiengedték, majd 1945. október 21-én a pár titokban összeházasodott.

 

1946-tól 1952-es haláláig volt Argentína first lady-je. (Érdekesség: ő volt az első argentin közéleti szereplő nő, aki nadrágot hordott)

 

1947-ben Eva hajóra szállt, hogy véghez vigye körútját, a Rainbow Tour Európát, találkozzon több méltósággal és államfővel, mint például Francisco Franco és XII. Pius pápa.

 

A nemzetek rosszallóan nézte volna arra, ha Peron meglátogatja a fasiszta Franco tábornokot. Fraser és Navarro azt írják, hogy Eva eldöntötte, hogy ha Juan Perón nem fogadná el Franco meghívását Spanyolországba, akkor majd ő. A tanácsadók akkor eldöntötték, hogy Evának Spanyolországon kívül még sok európai országot kellene meglátogatnia. Ez bizonyítaná, hogy Eva szimpátiája nem Franco fasiszta Spanyolországának szólt, hanem egész Európának.

 

Eva meglátogatta Spanyolországban Ferdinánd és Isabella spanyol uralkodók sírját.

A Spanyolországba tett látogatása alatt sok pénzt osztott ki a szegény spanyol gyermekeknek, akikkel az utazás alatt találkozott.

 

Eva ezután Rómába látogatott, ahol nem volt ilyen szívélyes a fogadtatás.

XII. Pius pápa nem adott pápai kitüntetést neki, csak egy rózsafüzért.

 

A következő megálló Franciaország volt, ahol jól fogadták. Megnézte a versailles-i kastélyt. Találkozott Charles de Gaulle-lal.

Angliával kapcsolatban Eva úgy érezte, hogy a királyi család nem volt hajlandó találkozni vele, ezt ellenségeskedésnek vélte és törölt bármilyen az Egyesült Királyságba tett kirándulásra vonatkozó terveket. A hivatalos ok kimerültség volt.

 

Meglátogatta Svájcot. Ez volt az utazás legrosszabb része. A könyv szerint (Evita: Az életrajz) valaki összetörte az autója szélvédőjét két kővel. Ezek megütötték a kezeit, de nem sebesítették meg súlyosabban. Később, amíg a külügyminiszterrel üldögéltek, a tiltakozók paradicsomokat vágtak hozzá. A paradicsomok a külügyminisztert találták el, és szétfröccsentek Eva ruháján. Ez elegendő indok volt Evának, hogy hazainduljon.

 

Sokan spekuláltak arra, hogy a körút célja valójában egy svájci titkos bankszámla megnyitása volt, a mendemonda szerint az Eva Peron alapítvány adományainak egy része is ide került később.

 

Az Európába tett utazása alatt Eva Perón a Time magazin címlapján szerepelt.

„Eva Perón: Két világ között, egy argentin szivárvány”

 

Ez volt az első és egyetlen alkalom, hogy egy Dél-amerikai first lady egyedül jelent meg a címlapon (1951-ben Eva Juan Perónnal szerepelt).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindazonáltal, az 1947-es Times címlapsztori azzal foglalkozott, hogy Eva törvénytelen gyerek.

A folyóiratot több hónapra kitiltották Argentínából.

 

Eva stílusa megváltozott, a haját befont kontyban kezdte hordani

Extravagáns ruházata a körút után kifinomultabbá vált.

Az egyszerűbb és divatosabb Párizsi divatot követte, szerette Christian Dior-t és Cartier ékszereit, elkezdett nadrágkosztümöket hordani. Az elnöki házban külön szobák kellettek fényűző ruháinak, ékszereinek, egy ruhát sem vett fel kétszer.

 

Harcolt a munkások jogaiért, segített az Egészségügyi Minisztériumnak, létrehozta az Eva Perón Foundationt, ami a rászorulóknak nyújtott segítséget, pártfogolta a nők választójogát, alapította és irányította Argentínában a nemzet első nagyarányú női politikai pártját, a Female Peronist pártot.

 

Fraser és Navarro azt írják, Evita munkája az alapítvánnyal nagy szerepet játszott az idealizációjában, és arra késztetett mindenkit hogy szentnek tartsa.

 

Napi több órát töltött azzal, hogy találkozzon a szegényekkel, akik segítséget kértek az alapítványától.

Evita gyakran megcsókolta a szegényeket és megengedte nekik, hogy megcsókolják, ami nagy port kavart, hogy a leprásoknak és a szifiliszeseknek is…

 

Fraser és Navarro azt írják, élete vége felé Evita naponta 20-22 órát dolgozott az alapítványban, miközben figyelmen kívül hagyta férje kérését, hogy szűkítse a munkamennyiségét, és ne dolgozzon hétvégén.

 

1951 júniusában több rosszullét után méhnyakrákot diagnosztizálták Evitánál.

Ekkor még műthető lett volna, ő azonban nem akart eltűnni a nyilvánosság elől, de olyan verzió is fennmaradt, hogy neki sem mondták meg, mennyire beteg.

 

Ugyanebben az évben népe, a „Descamisadosok” (ingnélküliek) jelölték alelnöknek.

Peron szokása volt egyébként, hogy mindig levette kabátját, amikor a szegényebb, egy szál inget hordó rétegek közt járt, hogy megmutassa, ő is épp olyan, mint ők.

De Peron serege és az arisztokraták annyira gyűlölték Evitát, hogy megbuktatták az ötletet, helyette az argentin kongresszustól a „Spiritual leader of the nation” (A nemzet szellemi vezetője) címet kapta meg.

 

Míg kórházban volt, antiperonista csoportok „Éljen a rák!” feliratokat festettek az épületekre. 1952 májusában megjelent a közvélemény előtt a Casa Rosada erkélyén (33 kilóval könnyebben), majd július 26-án meghalt.

Állami temetést kapott, annak ellenére, hogy nem volt megválasztott államfő.

Az ország népe gyászba borult, minden üzlet, mozi,kávézó és szórakozóhely bezárt.

Testét bebalzsamozták és üvegkoporsóba tették. A koporsót egy bazilika termében helyezték el, ahová 3 héten keresztül zarándokoltak el a gyászolók. Perón bukása után az új kormány kiutasította a holttestet az országból, de Perón harmadik felesége, Isabel Martínez, miután átvette férje helyét, engedélyt adott rá, hogy a koporsót és a holttestet visszaszállítsák, és végleg Argentínában maradjon.

 

"Visszajövök, és millióké leszek" - mondta halála előtt Evita Perón, a legendás argentin elnökasszony.

 

Ja és az életéből készült musicalt és musicalből készült filmet (Madonna játszik benne és Antonio Banderas, és eszméletlenül jók ^^) , érdemes megnézni ;)

Forrás:

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Evita_Per%C3%B3n

http://en.wikipedia.org/wiki/Eva_Per%C3%B3n

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjukekharisnya.blog.hu/api/trackback/id/tr572818436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.03.26. 21:33:32

Tudok egy honlapot, amelyen akár több száz, vagy több ezer dollárt is lehet keresni! Minden általad beléptetett tag után 25, illetve 50 dollárt kapsz, valamint minden hónapban rendszeresen a tagok után, illetve vezetői jutalékot. Mindezt a belépési csomagtól függően. Hamar elérhető az 1000 dolláros szint! Ragadd meg a szerencséd regisztrálj és keress még a mai napon a mellékelt honlapon. Mellékesen a honlap egyéb szolgáltatásait is hasznosíthatod!
FM0204.iwowwe.com
süti beállítások módosítása