Nahát teljesen kifolyik az idő az ujjaim közül…szombaton tea tervezőkkel,aztán a meghívás gyakorlása a szponzoromnál, vasárnap Maci megengedte,hogy vele legyek,amíg dolgozik és csak nevettünk és nevettük és nevettünk és szerelmes számokat játszottam neki a Youtube-ról és lakásokat nézegettünk, és este az olasz étteremben olyan ínycsiklandozó paradicsomos szószban talált gombafejeket ettem parmezánnal (ő pizzát evett ^^ ) és közben szórtam a gasztronómiai infókat,amiket innen-onnan (francia szakácskönyvből,egy ausztrál nő igaz történeten alapuló regényéből,olasz szakácskönyvből) összeszedtem, mert A Macinak legalább akkora intelligenciafétise van,mint nekem és el akartam kápráztatni (Jelentem, sikerült ^^ ) plusz belefért még egy romantikus filmbe illő sírós,esőben állós búcsúzkodós jelenet,ami elég meghatóra sikerült…

 

És ma „Mondj nemet” konferencián voltam,ami a Z-generációról szólt,dióhéjban arról,hogy a mai fiatalok mennyire elidegenednek a családjuktól,mert nagyrészt a számítógép előtt ülnek, és hogy mit tegyünk, ha a gyermekünk drogozik… elég tanulságos program volt…

 

 

 

 

 

 

Aztán elmentem a Macihoz,és csináltam róla egy pár remek fotót a Fotóismeret házihoz ^^

 

És most egy kis Gasztro-tudás ^^

 

„...a Michelin éttermi kalauz az új évszázaddal érkezik, és látni fogja még az új évezredet is.– Mottó. (Guide Michelin 1900.)”

 

A Guide Michelin (angolul: Michelin Guide) egy híres étterem és szállodakalauz, amelynek Michelin-csillagai a lehető legnagyobb elismerésnek számítanak a gasztronómia területén.

 

A Michelin publikálja továbbá a Zöld Kalauzt (Green Guides) az utazáshoz és turizmushoz, a Praktikus utazás kalauzt (Guide Voyageur Pratique) a nemzetközi utazásokhoz, az Ínyenc kalauzt (Guide Gourmand) a minőségi étkezőhelyekhez, a Kaland Kalauzt (Guide Escapade) az utazások gyors megszakításához, és a Kalauz a szív lehelletéhez -t (Guide Coup de Cœur) a legjobb hotelekről.

 

 

 

Története

 

Edouard Michelin francia üzletember és testvére André, 1891-ben feltalálták a leszerelhető gumiabroncsot. A találmánynak nagy sikere lett, így 1889-ben megalapították a Michelin céget a francia Clermont-Ferrandban. Hogy az autósok minél többet használják a Michelin gumikat, kiadtak egy térképet, amin kitűnő éttermek és hotelek szerepeltek. Ezzel próbálták meg rábírni a turistákat, hogy tegyenek kitérőket az utak mentén így használják a Michelin gumiabroncsokat.

 

 A Michelin Guide nagyon hasznos kiadványnak bizonyult, (eleinte ingyen osztogatták). Kezdetekben csak Párizs térképét és a környező városokhoz vezető autóutakat tartalmazta, ezzel segítve a sofőröket. 

A cég bátorította az utazókat, hogy gyűjtsenek minél több adatot az utakról és a környező hotelekről, ezekkel az információkkal aztán a későbbi kiadványokat kibővítették.

 

Ezek a kiadványok már külön tartalmazták a Francia Autóklub által ajánlott helyeket és értékelték a szálláshelyek minőségét és ellátását.

1904-től a kalauz nemzetközivé vált, Olaszország, Svájc, Belgium, Luxemburg, Hollandia és az Egyesült Királyság is külön kötetet kapott. 1919-ben jelentek meg először a vörös borítójú könyvek, amelyek több országra vonatkoztak egyidejűleg. A borító eredetileg kék volt, 1931 óta piros.A zöld színű Michelin könyveket először a második világháború előtt adták ki.

 

A Michelin-csillag

 

A vezető 1926-ban elkezdte a kiemelkedő éttermeket felismerhetővé tenni azzal, hogy egy csillaggal jelölte őket; a két és három csillagot az 1930-as évek elején adták hozzá.

A Vörös Könyv a hotelek és éttermek értékeléséhez egy szimbólumrendszert alkalmaz, amely jelöli árkategóriájukat és komfortosságukat. Az éttermeket öt szempont szerint értékelik:

  1. Az ételek minősége
  2. A sütés, főzés, ízesítés tökéletessége,
  3. A konyha eredetisége, stílusa,
  4. Az „ár-érték” arány,
  5. A látogatások gyakorisága

Névtelen kritikusok (franciául inspectorok) alapján kap egy étterem egy vagy több csillagot.

Minősítik az ételeket, a felszolgálást, a teríték minőségét, a dekorációkat nem veszik figyelembe.

 

 

Az inspectorok évente nagyjából 250 éttermet látogatnak meg, kiadványukban a Main Cities-ben Európa 20 országának 43 városában lévő éttermei és szállodái szerepelnek.

  • Egy csillaggal minősíti a Vörös Könyv a „a kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” éttermeket.
  • Két csillagot kapnak azok a kitűnő éttermek, amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni.
  • Három csillagot adnak azoknak a helyeknek, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.

Olyan éttermek, amiket Michelin pártfogásra érdemtelennek ítél, egyszerűen nem kerülnek bele a könybe.

 

Új szimbólumok 2010-ben

    * Egészségedre! Kanpai! vagy Sante'! - azok az éttermek, ahol jelentős koktél vagy szaké választékot kínálnak.

    * Új étterem kategória, szimbólumai a kistányérok, az egyedi választékkal rendelkező éttermek részére.

    * Valet Parking – a parkolás milyenségéről, a külvárosokból gyakran autóval érkező vendégek kedvéért.

Szakértői vélemények szerint a Michelin az újító szakácsokat részesíti előnyben. A tradicionális ételek felújításán túl, a szakácsnak valamilyen új receptet, meglepő ízvilágot, rá jellemző különlegességet kell produkálnia.

 

A világon 54 három csillagos étterem található, ezek többsége Európában, de Amerikában és Kínában is adtak már Michelin-csillagot. A Michelin Guide vetélytársa a Gault Millau  éttermi kalauz, amely aprólékos pontrendszer alapján dönti el, hogy melyik étterem, milyen minősítést kapjon. Ez a minősítés azonban az éttermek mintegy 5%-át érinti csupán. Az ételellenőrök 1997-ben hozták létre a Bib Gourmand szimbólumrendszert, amely az éttermeket ár-érték szerint rangsorolja. A Bib Gourmand éttermekre a kiváló minőség mellett a mérsékelt ár a jellemző, az ilyen éttermek rövidítése Rest, jelzése a piros Michelin Bibendum, a Michelin csoport kabalájának a feje.

 

Joël Robuchon büszkélkedhet a legtöbb csillaggal a világon, melyeket a világ különböző éttermeiben szerzett. (Hongkong, Las Vegas, London, Macau, Monaco, New York, Párizs és Tokió)

 

 

 

Paul Bocuse, „a szakácsok pápája”, három csillag birtokosa, melyet hosszú évek óta birtokol. Több Michelin-csillagos séf tanítója, a szakmát Ferdinand Pointnál a legendás szakácstól tanulta. A róla elnevezett Bocuse d'Or verseny a szakácsszakma legnagyobb és legrangosabb versenyének számít.

Alain Ducasse, aki két éttermével is elnyerte a három Michelin-csillagot. Ezek a Plaza Athénée és a Louis XV Restaurant éttermek, saját szakácsiskolája van, ahol Michelin-csillagos séfek járnak tanulni hozzá.

 

 

 

Patrick LeNôtre, a Pré Catelan Restaurant szakácsaként 1976-ban kapta meg az első Michelin-csillagot, három hónappal munkába állása után. A második csillagra csak egy évet kellett várnia, 1977-ben megint kitüntették vele, tíz éven belül hét csillagot szerzett.

Gordon Ramsay, aki mára már 16 Michelin-csillag birtokosa, 1993-ban a londoni Aubergine étteremnek három év alatt két Michelin-csillagot szerzett, azóta éttermei rendre kapják a gasztronómiai elismerés eme formáját.

 

 

 

2003-ban a legelismertebb francia konyhafőnök, Bernard Loiseau öngyilkosságot követett el mert Cote d'Or nevű éttermét a Gault Millau lepontozta.

 

A világ 54 három csillagos étterme közül 26 Franciaországban van

 

2008-ban egy német vendéglőst, Juliane Caspar-t, neveztek ki szerkesztőnek a piros könyv francia kiadásához. Ő az első nő és az első nem francia állampolgár, aki szerkeszti.

 

 

A Michelin cég leányvállalata, a ViaMichelin ma már digitális formában is hozzáférhetővé teszi a térképeket és ajánlásokat. A könyvek egész Európára érvényesek, 2007-ben már New York és San Francisco szállodái és éttermei is külön kiadványban szerepelnek. 2009-től az európai és amerikai piros és zöld kalauzok elérhetők majd a Nokia Maps 3.0 software-t használó Nokia mobiltelefonokon. Az iPhone-tulajdonosok az Apple internetes üzletein keresztül vásárolhatják meg a programot. 2009. október 13-án a MICHELIN Guide Kyoto Osaka 2010 első kiadását jelentette meg a Michelin cég. A kiadvány 150 csillagos éttermet és Ryokan-t tartalmaz Japánban.

 

2010. március 16-án Budapesten Gerendai Károly étterme, a Costes kapta meg elsőként, egyetlen magyarországi étteremként a Michelin-csillagot.

Ezen kívül még 30 éttermet jelöltek meg, melyek szinte kivétel nélkül budapesti szállodákban találhatók. Ilyen hely a Four Seasons Páva étterme, a Gresham Kávézója, a várbeli Alabárdos, a Múzeum Kávéház, a Képíró, a budai Arcade Bistró vagy a Fausto's.

2011-ben a Vörösmarty téri Onyx étterem érdemelte ki az egy csillagos elismerést, a Costes pedig meg tudta őrizni.

 

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Guide_Michelin

http://en.wikipedia.org/wiki/Michelin_Guide

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjukekharisnya.blog.hu/api/trackback/id/tr382780203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása